Elro

Elro Zeven jaar geleden maakte Sterre voor het eerst kennis met een elro: vaktaal voor een elektrische rolstoel. Binnen Heliomare, waar ze toen op de peutergroep zat, mocht ze ermee oefenen.
Sterre had snel door hoe het apparaat werkte: gas geven kon met haar rechtervoet en ze stuurde door haar hoofd naar links en rechts te bewegen en zo de hoofdsteun ‘aan te klikken’.
Als driejarige reed Sterre een aantal keer door de gangen van Heliomare, racete eens expres tegen een prullenbak aan (lachen, gieren, brullen vond ze dat), maar daarna had ze geen interesse meer. Ze wilde andere dingen spelen.

De jaren hierna hoorden wij op gezette tijden van therapeuten dat het tijd werd om een elro voor Sterre aan te vragen, omdat dit haar zelfstandigheid zou vergroten. Maar Sterre wilde nog niet zelf rijden. 

Mark en ik trapten niet meer in de valkuil. Met een spraakcomputer begonnen we ooit (achteraf gezien) te vroeg, omdat het ‘moest’ van professionals. Sterre huilde al zodra het apparaat tevoorschijn kwam. Pas toen wij overstapten op oogbediening en Sterre zélf de voordelen zag, begon ze te typen voor haar leven. Inmiddels typt ze net zo snel als andere kinderen in groep 7 schrijven. 

In plaats van profs, volgden wij dus Sterre. We zeiden nee tegen een elro. Tot Sterre aangaf daar vanaf haar tiende verjaardag in te willen rijden. Toen vroegen we er meteen een aan. 

Gisteren werd-ie – na een aantal passingen de afgelopen maanden – geleverd. Sterre reed meteen naar haar kamer en terug, naar de keuken, naar buiten, naar het eind van de straat én naar de speeltuin.
“Vrij uniek, dit”, zei de leverancier. “Een kind dat dit laat zien, de tweede keer dat ze in deze stoel rijdt; heel bijzonder. Als hier een rijbewijs voor zou bestaan, had ik het nu al afgegeven.”

Sterre in een elro: onze wereld ziet er weer anders uit. Wat ben ik blij dat dit volledig háár initiatief is; zoals alles wat wij met en rondom Sterre ondernemen, trouwens. Daarom: wat wie ook zegt, volg vooral je hart én je eigen kind. 

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 Reacties

 1. Trix Eversen
  19 september 2019 / 17:19

  Super zeg. Zelfredzaamheid, ik zie het bij mezelf (heb NAH) ook, hoe belangrijk dit voor me is. Veel rijplezier, Sterre. En… Mark, Stephanie en Sietse, jullie mogen supertrots op haar zijn.

  • skaars
   Auteur
   19 september 2019 / 18:52

   Dankjewel Trix, dat zijn we inderdaad ook!

 2. Jose de vries
  25 september 2019 / 11:55

  Wouw veel geluk ermee!

  • skaars
   Auteur
   4 oktober 2019 / 11:10

   Dankjewel, dat komt goed!

 3. Cisca Hayes
  31 december 2019 / 20:57

  Geweldig om weer iets te horen over Sterre. Zo af en toe veel aan jullie gedacht. Ik kijk uit naar jouw nieuwsbrieven.

  • skaars
   Auteur
   31 december 2019 / 22:02

   Wat fijn, Cisca, dankjewel!