Shockwave

Shockwave Afgelopen vrijdag was de dag waarvan ik wist dat-ie zou komen. De dag dat Sterre weer iets minder spastisch werd.

Het zit zo: Sterre kreeg haar eerste shockwave-behandeling. Fysiotherapeut Inge behandelde – met een shockwave-apparaat, dus – tien spiergroepen in Sterres armen en benen. Het resultaat was meteen zicht-, voel- en meetbaar: minder spasticiteit en een grotere ROM (Range Of Motion).
Lees: verlichting voor Sterre én de mogelijkheid om meer te bereiken tijdens gewone trainingen. Fantastisch nieuws, kortom. Zeker omdat ons door artsen jaren is verteld dat geen therapie dit zou kunnen realiseren…

Hoe wist ik dan toch dat deze dag zou komen? Tja, dat is een gevoel. Of ‘innerlijk weten’, zo kun je het ook noemen.
Toen een kinderneuroloog ooit zei dat Sterre na haar eerste verjaardag niet mínder spastisch kon worden, vertrokken wij naar een speciale kliniek in Oekraīne. Daar kregen ze het toch echt voor elkaar om Sterres benen meetbaar een gradatie minder spastisch te ‘maken’. Zo kan ik nog vele voorbeelden noemen, waarbij mijn gevoel iets anders zei dan wat anderen mij vertelden.

De laatste – pakweg – twee jaar zag ik steeds iets voor me: lastig te omschrijven, maar ik wist dat er iets aankwam wat Sterres benen kon helpen (haar hamstrings en kuitspieren verkorten door de spasticiteit). En toen las ik drie weken geleden een paar regels in een tijdschrift over de (voor kinderen met cp nieuwe) behandelmethode shockwave. Daar wilde ik meteen meer van weten. En na wat research kwam Sterres eerste afspraak voor deze behandeling tot stand.

Het is een mooie bevestiging, de shockwave. Van mijn weten dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn.
Sterres tweede en derde behandeling – er zijn drie sessies nodig om het maximale effect te bereiken – staan al gepland. Ik kan bijna niet wachten om daarna haar armen en benen te voelen.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties

 1. 5 februari 2020 / 15:21

  Beste Stephanie,

  Twee jaar geleden hebben we met een aantal mensen van de Hoogstraat Utrecht en het NT-e in Vianen een campagne opgezet om shockwave therapie voor spasticiteit meer op de kaart te zetten. Inmiddels groeit het aantal revalidatiecentra en praktijken die het toepassen en tot nu toe alleen nog maar positieve reacties. Helaas wel af en toe patiënten waar het niet bij lijkt aan te slaan en gaandeweg leren we ook welke factoren dit mogelijk kunnen voorspellen.

  Dat de artsen niet op de hoogte waren van shockwave bij spasticiteit is omdat de eerste goede studies pas vrij recent zijn gepubliceerd. Gelukkig groeit het aanbod nu in Nederland en kunnen ‘kleine verschillen’ na een behandeling wel grote effecten bewerkstelligen in kwaliteit van leven van mensen met spasticiteit.

  Ik volg Inge haar facebook pagina dus ik volg ook graag de verdere behandelingen van Sterre. Succes!

  Met vriendelijke groet,

  Niek Vink
  Manager NT-e
  https://nt-e.nl/blogs/shockwave-therapie-bij-spasticiteit-dat-mag-je-jouw-patienten-niet-onthouden/

  • skaars
   Auteur
   5 februari 2020 / 15:55

   Beste meneer Vink, dank voor uw mooie reactie!
   Ik begrijp wat u bedoelt en dat deze studies pas recent zijn gepubliceerd. Mij heeft – met name in het verleden – regelmatig de diagnose ‘dit of dat blijft altijd zo en kan niet verbeteren’ bevreemd. Er zijn zoveel ontwikkelingen op tal van gebieden; eigenlijk is niets in het leven blijvend, toch?
   Jaren geleden zei een revalidatiearts tegen ons: “De ‘oplossing’ voor cp moet van ouders komen.” Die uitspraak heeft mij vrij lang enigszins geshockeerd, maar uiteindelijk heb ik ‘m omarmd als een soort ‘opdracht aan mijn adres’. Gelukkig is er nog meer ‘nieuws’ onderweg voor kinderen met cp. De shockwave is een prachtig begin. Heel veel succes met uw goede werk!

   • 7 februari 2020 / 17:07

    CP-Net (www.cp-net.nl) zal binnenkort in het netwerk een hele dag besteden aan shockwave therapie met afgevaardigden van een hoop revalidatiecentra uit heel Nederland!

    • skaars
     Auteur
     7 februari 2020 / 22:25

     Hi Karen,
     Dat heb ik inderdaad gehoord, ja. Dat is mooi voor mensen die er nog meer info over willen!